Instruktioner under simning

Du eller instruktören är inte i bassängen ihop med hunden utan all träning sker vid kanten av bassängen med instruktör utanför. Som instruktör avgör man hur träningen skall läggas upp det bästa är att man håller hunden intill kanten som ungefär ett barn som skall simträna. Om hunden är av stor ras och vill klättra upp över kanten använder vi långlina för att få ut hunden i bassängen. Vi arbetar med att hunden så snart som möjligt skall hitta harmoni med vatten. Det innebär att vi i stor utsträckning som möjligt anpassar träningen efter hundens vana vid vatten.

Den simtid som du har fått enligt ditt simschema är den tid som din hund skall vara i bassängen.

Före simtiden: Minst 5 minuter innan din simtid skall ni in i duschen för att noggrant skölja av pälsen och tassarna så att så lite smuts som möjligt följer med i bassängen. Ni skall även ta på hunden flytvästen som Djursjukhuset tillhandahåller. Borsta hunden från löst hår innan ni kommer till badet för att hålla filtren rena i bassängen.

Efter simningen: Skall ni in i duschen igen och om ni vill kan ni göra en snabb schamponering av er hund. Sen fönar ni hunden med en effektiv och kraftig fast monterad fön. Därefter torkar ni hunden med medhavd handduk.

Efter simningen skall ni så snart som möjligt köra hem hunden. Hunden får inte sitta blöt mer än nödvändigt i en bil där det kan vara flera minusgrader.

EN GENOMBLÖT HUND FRYSER.

Vill ni se andra hundar simma kan ni göra detta innan ni själv skall simma. Då får er hund stanna i bilen. Det får bara finnas ingående hund och utgående hund samt badande hund i anläggningen samtidigt.

Ni själva behöver ta med er ett ombyte kläder eller regnställ för ni kan bli rejält blöta. Djursjukhuset tillhandahåller ett antal Foppatofflor men inte i alla storlekar så har ni liknande skor ta med dessa då ni inte får ha ute skor i badanläggningen.

Du som matte/husse har en viktig del i träningen för att hunden skall hitta harmoni med vattnet framför allt i början. Din roll är också att hjälpa till så hunden inte simmar in i poolkanten så den skadar nacke och tänder när den jagar leksaker, detta är extra viktigt när hunden börjar leka i vattnet och då kan det gå väldigt livat till.

Det finns vattenleksaker på anläggningen.

Ta med er:
Badhandduk
Hundtäcke om ni har
Eventuellt Schampo
En leksak som flyter om er hund inte vill använda de saker som finns på plats som även andra hundar använder.